ROMÂNIA

JUDEŢUL CARAŞ-SEVERIN

MUNICIPIUL CARANSEBEŞ

CONSILIUL LOCAL

HOTĂRÂRE

 

Consiliul Local al municipiului Caransebeş, întrunit în şedinţa ordinară din data de 04.02.2010,

Având în vedere Proiectul de hotărâre şi Avizul Comisiei de specialitate nr. 3 pentru servicii publice , comerţ, agricultură şi turism, Raportul nr.1459,1466/04.02.2010 al Compartimentului Autorizari, Transport Local si Control Comercial,

Vazand prevederile Legii nr.650/2002 pentru aprobarea O.G. nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă şi ale H.G. nr.333/2003 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a O.G. nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă,

În temeiul art.36, alin (1),alin(2) lit.(b),lit.(d) şi art. 46 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, cu modificările şi completările ulterioare,

 

HOTĂRĂŞTE:

 

Art.1:(1)-Agenţii economici, indiferent de forma de proprietate şi organizare, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale şi intreprinderile familiale îşi vor desfaşura activitatea pe raza municipiului Caransebeş în baza Autorizaţiei de funcţionare emisă şi eliberată de Primăria municipiului Caransebeş, la începutul activităţii, pentru fiecare punct de lucru.

(2)-În cazul în care activitatea comercială se desfăşoară la sediu, se obţine Autorizaţia de funcţionare şi pentru acesta.

(3)-Pentru persoanele juridice, fizice autorizate, intreprinderile individuale şi intreprinderile familiale prevăzute la art.1, alin (1), care desfăşoară activitate economică şi nu necesită punct de lucru, Autorizaţia de funcţionare se eliberează numai pentru sediu.

Art.2:-Autorizaţia de funcţionare se obţine în condiţiile art.1, alin.(1) pentru toate punctele de lucru, de către toţi agenţii economici care desfăşoară activitate în municipiul Caransebes şi au sediul în altă localitate.

Art.3.(1)-Pentru obţinerea Autorizaţiei de funcţionare, agentul economic prezintă în xerocopie următoarele documente:

1.certificatul de înregistrare şi codul fiscal (CUI) de la Oficiul Registrului Comerţului;

2.certificatl constatator sau anexa la certificatul de înregistrare;

3.dovada spaţiului (extras CF sau după caz, contract de închiriere);

4.actul constitutiv al firmei (statut) şi hotărâre judecătorească;

5.acordul coproprietarilor, în cazul desfăşurării actului comercial în spaţii din clădiri colective;

6.contracte de furnizare servicii încheiate cu S.C. Transal Urbis S.R.L. Caransebeş şi S.C. Aquacaraş S.A.;

7.alte acte prevăzute de lege pentru activităţi specifice:

lit.(a) În cazul agenţilor economici care desfăşoară activităţi de prestări servicii auto (spălătorii auto, ateliere reparaţii auto, vulcanizări, depozite,) vor prezenta şi următoarele documente:

-Autorizaţia de Mediu, emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin,

-Dovada deţinerii terenului necesar parcării autovehiculelor aflate în aşteptare (fie pe limita de proprietate, fie pe locuri de parcare închiriate de către Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat, acolo unde există această posibilitate),

Aceştia vor solicita autorizaţia de funcţionare conform cererii anexa 2 ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

lit (b) Prin derogare de la prevederile art.3, pct.3 si 5, în vederea obţinerii Autorizaţiei de funcţionare, agenţii economici care desfăşoară activităţi provizorii pe raza municipiului Caransebeş, în special în domeniul construcţiilor, vor prezenta contractul de lucrări (antreprenoriat, subantreprenoriat, construcţii sau prestări servicii etc) precum şi/sau autorizaţia de construire pentru punctul de lucru, la adresa şantierului sau obiectivului unde îşi desfăşoară activitatea, pe raza municpiului Caransebeş., cu menţinerea celorlalte puncte de la art.3.

Aceştia vor solicita autorizaţia de funcţionare conform cererii anexa 3 ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

(2) Autorizaţia se eliberează numai dacă nu contravine planului general de dezvoltare urbană şi nici Regulamentului Local de Urbanism.

(3) Schimbările de orar, adresa, obiect de activitate sau orice alte modificări vor fi anunţate la Compartimentul Autorizări, Transport Local şi Control Comercial, în acest caz eliberându-se Autorizţia de funcţionare în noile condiţii.

Art.4:(1)-Autorizaţia de funcţionare eliberată conform articolelor 1,2,şi 3 va fi vizată anual, în primele 3 luni, până la data de 31 martie, urmând ca începând cu data de 1 aprilie să fie percepută o taxă de penalizare de 0,1% pe fiecare zi de întârziere.

Pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată, se datorează după acest termen majorări de întârziere.

Majorările de întârziere se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

(2)-Încălcarea prevederilor art.4 alin (1) atrage după sine sancţiuni cuprinse între 500 lei şi 2000 lei.

(3)-Dacă în termen de 15 zile de la încheierea procesului verbal de constatare a contravenţiei agentul economic nu intră în legalitate privind vizarea autorizaţiei de funcţionare, atunci Administraţia Publică Locală va lua măsura suspendării acesteia pe o perioadă de 6 luni şi notificarea instituţiilor abilitate (Oficiul Registrului Comerţului, Direcţia Finanţelor Publice Caraş-Severin, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar-Veterinară Caraş-Severin în cazul unităţilor de alimentaţie publică, Agenţia de Mediu Caraş-Severin, Garda Financiară) pentru desfăşurarea de activităţi comerciale ilicite pe raza municipiului Caransebeş.

Art.5:- Desfăşurarea activităţii agenţilor economici fără Autorizaţia de funcţionare emisă de Primăria municipiului Caransebeş sau încălcarea prevederilor acesteia atrage după sine sancţiuni cuprinse între 1500 lei şi 2500 lei.

Art.6:(1)- Fiecare agent economic îşi stabileşte în mod liber programul de funcţionare cu condiţia respectării reglementărilor în vigoare privind liniştea şi ordinea publică.

(2)- În cazul încălcării reglementării privind ordinea şi liniştea publică, Primăria îşi rezervă dreptul de a modifica orarul de funcţionare stabilit în Autorizaţia de funcţionare, aducând la cunoştinţa agentului economicîn scris modificarea făcută.

Agentul economic are obligaţia ca în termen de 5 zile de la primirea înştiinţării de modificare a orarului de funţionare să se prezinte la Compartimentul Autorizări, Transport Local şi Control Comercial cu Autorizaţia de Funcţionare în original pentru a primi o nouă autorizaţie.

(3)-Neprezentarea în termen atrage dupa sine sancţionarea contravenţională cu amendă cuprinsă între 500 lei şi 1000 lei.

Art.7:-Nerespectarea programului de funcţionare propus de agentul economic sau modificat în baza art.6 şi stipulat în Autorizaţia de funcţionare, constituie contravenţie şi se sancţionează conform H.G. nr.333/20.03.2003.

Art.8:(1)-Se sancţionează cu suspendarea autorizaţiei de funcţionare şi a activităţii şi cu amendă contravenţionala de la 500 lei la 1000 lei agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Caransebesfără autorizaţiile, avizele şi acordurile prevăzute de lege.

(2)-În maxim 30 de zile de la data constatării contravenţiei agentul economic are obligaţia să se prezinte la Compartimentul Autorizări, ransport Local şi Control Comercial cu actele de autorizare în copie, în caz contrar autorizaţie de funcţionare se anulează.

Art.9. Prezenta hotarare abroga HCL nr.95/30.04.2009, HCL nr.133/29.05.2009 si HCL nr. 254/12.11.2009.

Art.10. Prezenta hotărâre intră în vigoare şi se comunică potrivit prevederilor art. 48, alin. (2), art. 49, alin. (1) şi ale art. 117, lit. (e) din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, cu modificările şi completările ulterioare, la:

 

 

PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ,

L.S. Consilier Dascalu Valentin

 

 

 

 

CARANSEBEŞ CONTRASEMNEAZĂ

Data 04.02.2010 SECRETARUL MUNICIPIULUI

Nr. ................... CARANSEBEŞ

 

A.B. /V.D. Ana Bratu

Exp.10.