ROMÂNIA

JUDEŢUL CARAŞ-SEVERIN

MUNICIPIUL CARANSEBEŞ

      CONSILIUL LOCAL

 

                                                           PROCES VERBAL

 

      Încheiat astăzi, 29 ianuarie  2019, cu ocazia şedinţei ordinare a Consiliului Local al municipiului Caransebeş convocata prin Dispoziţia Primarului nr.42/23.01.2019  prin care se propune ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local al municipiului Caransebeş din data de  29.01.2019.

 În conformitate cu dispoziţiile art.39 alin.(1) din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, convocarea Consiliului Local s-a făcut în scris, prin grija Secretarului municipiului Caransebeş, precizându-se data, ora, locul desfăşurării şedinţei şi ordinea de zi a acesteia

Proiectul ordinii de zi a fost adus la cunoştinţa locuitorilor municipiului Caransebeş prin mass-media locală şi prin afişare la sediul Consiliului Local al municipiului Caransebeş si tinand cont de prevederile  art.42, alin.(3) din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală cu modificarile și completarile ulterioare:

În conformitate cu prevederile Legii nr.215/2001 şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local al municipiului Caransebeş, la începutul şedinţei s-a făcut apelul nominal al consilierilor prezenţi la şedinţă. Sunt prezenti 17 consilieri locali, absentand motivat domnul Isac Marius Adrian si domnul Ardelean Gavrila.

La şedinţă participă Primarul municipiului Caransebes, Felix Cosmin Borcean si Secretarul municipiului Caransebeş, doamna Ana Bratu.

De asemenea, sunt prezenţi şefii serviciilor şi compartimentelor de specialitate din cadrul Aparatului propriu al Primarului şi reprezentanţi ai mass-media locală.

        Şedinţa este publică şi lucrările se desfăşoară în limba română.

   Secretarul municipiului Caransebes  constată că sunt îndeplinite condiţiile art. 40 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, şedinţa Consiliului Local fiind legal constituită.   

          Punctul 1. - Aprobarea ordinii de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local al municipiului Caransebeş din data de 29.01.2019.

             Domnul Primar propune completarea ordinii de zi cu urmatorul proiect de hotarare: Proiect de hotarare privind aprobarea proiectul cu titlul Servicii publice performante furnizate cetatenilor din Municipiul Caransebes”, avand cod SMIS 128739, prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPACITATE ADMINISTRATIVĂ - Cererea de proiecte POCA/471/2/1/ CP 12/2018 pentru regiuni mai putin dezvoltate.           

            Se supune la vot ordinea de zi cu completarea  adusa și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.                 

   Punctul 2. - Aprobarea procesului– verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Local al municipiului Caransebeş din data de  15.01.2019.                .                                                                                                  

Se supune la vot  procesul -verbal si se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.                  

   Punctul 3. - Proiect de hotarare privind aprobarea documentatiei tehnico-economice faza PAC + Proiect tehnic de executie pentru investitia ,, Reparatii/refacere si restaurare fațade la cladirea Colegiului National C.D. Loga din municipiul Caransebes”.

  Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

 Punctul 4. - Proiect de hotarare privind incheierea unui contract de administrare cu Directia Silvica Caras- Severin, Ocolul Silvic Paltinis, avand ca obiect administrarea in regim silvic a suprafetei de 353 ha, fond forestier, amplasat in unitatea administrativ teritoriala Caransebes, proprietate publica a municipiului Caransebes.

 Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.  

 Punctul 5. - Proiect de hotarare privind aprobarea modalitatii de valorificare a lemnului din fondul forestier proprietate publica a municipiului Caransebes.

  Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

 Punctul 6.-  Proiect de hotarare privind   prelungirea pe anul 2019 a termenului contractelor de inchiriere pentru terenurile proprietate publica sau privata a municipiului Caransebes (amplasamente garaje, amplasamente chioscuri, amplasamente terase sezoniere, doar la locul exercitarii activitatii,  terenuri agricole, fanete, arabil, amplasamente constructii provizorii, statii telefonie mobila -antene) si indexarea cu rata inflatiei a pretului inchirierii la reinnoirea contractelor.

  Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

 Punctul 7.- Proiect de hotarare privind indexarea cu ratei inflatiei de 4,6 % a tarifelor de baza/mp necesare la calculul chiriilor pentru contractele de inchiriere ce urmeaza a fi incheiate pe anul 2019 pentru spatiile destinate desfasurarii activitatilor comerciale, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta.

 Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.                           

 Punctul 8.- Proiect de hotarare privind prelungirea pe anul 2019 a termenului contractelor de inchiriere  pentru spatii, chioscuri, terenuri, mese,  administrate de către Serviciul Public ,,Piața Gugulanilor”, cu conditia achitarii integrale a chiriei aferente anului 2018 si indexarea pretului contractelor cu 4,6% fata de prețurile aplicate la nivelul anului 2018.

  Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

Domnul Dascalu Valentin solicita o informare cu privire la restantele neincasate de la Piata Gugulanilor pe anul trecut din chirii .

 Punctul 9.- Proiect de hotarare privind mentinerea in anul 2019 a pretului de inchiriere a loturilor de teren agricol din cadrul Proiectului Speranta Verde, la nivelul celui din anul 2018.

  Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba cu majoritate de voturi din cei prezenti, 16 voturi  pentru iar domnul Dascalu Valentin nu voteaza.

  Punctul 10.- Proiect de hotarare privind dezlipirea unei suprafete de teren de 3.300 mp din parcela inscrisa in nr.  CF 39752 Caransebes,  in suprafata de  7.873 mp, proprietatea municipiului Caransebes  si  trecerea din domeniul public in domeniul privat a parcelei dezlipite.

       Domnul Bogdea Constantin Florin solicita sa i se comunice prin nota interna de la Serviciul Integrare Europeana,  daca parcela nu este implicata intr- un proiect.

        Domnul Administrator Public precizeaza ca parcela a facut obiectul unui proiect cu finantare europeana care a fost declarat respins in faza administrativa,  el ne mai putand fi depus. In concluzie, terenul nu face obiectul unui proiect.

   Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

   Punctul 11.- Proiect de hotarare privind trecerea din domeniul public in domeniul privat al municipiului a  suprafeței de 10 mp de teren,  inscrisa in CF 42039 Caransebes, proprietatea municipiului Caransebeș si vanzarea terenului catre coproprietarii apartamentului nr.2, din Caransebes,  din strada Stefan Velovan, Bl.2, Sc.B,  cu destinația construire balcon.

    Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

    Punctul 12.- Proiect de hotarare privind aprobarea  criteriilor  de ierarhizare stabilite prin punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate in vederea solutionarii cererilor formulate de catre petenti pentru reapartizarea unei locuinte ANL sau a unei  locuinte sociale.

 Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

Punctul 13. - Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de actiuni si lucrari de interes local pe anul 2019.

    Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

   Punctul 14.- Proiect de hotarare privind stabilirea numărului maxim de autoturisme pentru Primărie și institutiile publice  din subordine si a valoarii maxime a fondului de protocol, conform OG nr. 16/2018.

        Domnul Bogdea Constantin cere o expicatie cu privire la autoturismele care sunt pe fiecare componenta. Intreaba de la Primarie sunt 10 masini la SPIR sunt  5, la  Biblioteca nu este nici unul , de ce trebuie unu la Piata Gugulanilor. De la Primarie am putea sa redistribuim si la alte servicii.

      Domnul Director Economic precizeaza ca este vorba despre un numar maximal iar orice achizitie se va face pe baza listei de investitii anexa la bugetul local, care va fi aprobata in Consiliul Local.

      Domnul Bogdea Constantin Florin mentioneaza ca la Asistenta Sociala sunt trecute doua, dar au unul iar doamnele nu beneficiaza de el.

      Domnul Primar spune ca Dusterul este la dispozitia oricarui functionar din Primarie care are nevoie.

      Domnul Primar spune ca in proiect este vorba despre un numar maximal.

      Domnul Dascalu Valentin spune ca stie despre ce este vorba si doreste sa se spuna clar, care sunt la Primarie si care sunt la Politia Locala. De ce ne trebuie doua autoturisme la Casa de Cultura si un microbuz?

      Domnul Primar il intreaba pe domnul Dascalu Valentin  reperzentant in AGA la SC TRANSAL URBIS SRL , de ce are contabila masina de serviciu?

      Domnul Dascalu Valentin spune ca nu a fost de acord cu treaba asta, ei au cumparat un autoturism si l au dat Primariei.

       Dl. Bogdea intreaba de ce nu ia masina contabilei.

      Dl. Primar precizeaza ca nu este in AGA si nu o poate lua.

      Dl. Bogdea Constantin spune ca poate sa ceara asta.

      Domnul Bogdea propune amendament ca numarul maximal la Casa de Cultura ,,George Suru'' sa fie 1, la Biblioteca  Mihail Halici sa fie 0, la Piata Gugulanilor sa fie 0, iar o masina de la Casa de Cultura sa se duca la Spital.

     Se supune la vot  amendamentul adus de domnul Bogdea Constantin Florin  și se respinge cu 8 voturi pentru din partea consilierilor  PSD  si 9 abtineri din partea consilierilor PNL.

     Se supune la vot  proiectul de hotarare si se aproba cu majoritate de voturi din cei prezenti, cu 9 voturi pentru din partea consilierilor PNL si 8 abtineri din partea consilierilor PSD.                                                       

    Punctul 15.-  Proiect de hotarare privind inscrierea în proprietatea municipiului Caransebes, domeniul privat, a  parcelei de teren în suprafața de 20317 mp  din în CF nr. 523 Caransebes, dezlipirea unei parcele in suprafata de 118 mp in vederea vanzarii prin licitatie publica.

      Domnul Bogdea Constantin Florin spune ca este vorba despre un cetatean care solicita aceasta parcela  in vederea vanzarii. In 2014 am mai avut o parcela care s-a vandut tot din acelasi CF. Acum va solicitam sa se treaca din domeniul public in proprietatea municipiului Caransebes ca sa poata acest om sa cumpere parcela de teren.

     Domnul Todorescu Lazar intreaba daca s-a citit referatul Arhitectului Sef?

      Domnul Bogdea spune ca  la cei de la Compartimentul Cadastru este in intravilan si ca cei de la Compartimentul Urbanism spun ca parcela este in extravilan.

       Domnul Strejariu Filip spune ca  ar trebui sa se analizeze situatia terenului , deoarece exista un caz  similar al  fiicei  dansului.

       Domnul Pop Ioan spune ca odata scrie ca terenul este intravilan, odata ca terenul este extravilan.

       Domnul Bogdea Constantin afirma ca la punctul 10 de pe ordinea de zi s-a votat trecerea din domeniul public in domeniul privat al municipiului Caransebes, acolo nu scrie ca este intravilan sau extravilan si s-a votat pentru,  nu s-a cerut absolut nimic. este pacat ca este vorba despre un om.

        Domnul Bogdea Constantin spune ca a prezentat situatia  domnului Prefect  si domnului Subprefect si  nu exista nicio problema in acest caz.

      Domnul Bogdea Constantin Florin cere legea unde scrie ca nu ai voie sa treci de la statul roman un  extravilan.

      Domnul Todorescu cere sa asteptam sa se faca lucrarea cadstrala.

     I se da cuvantul  doamnei  Arhitect Sef scare spune ca difera limitele intravilanului din evidenta de la Cadastru fata de cele de la Urbanism.

      Domnul Bogdea Constantin intreba daca este vreo lege care sa nu  permita  trecerea din  extravilan de la Stat din domeniul public in domeniul privat.

       Doamna Arhitect Sef  spune ca este permisivitate in privinta celor din intravilan.

      Domnul Bogdea Constantin stie despre Decizia Inaltei  Curti.

      Doamna Secretar  spune ca trebuie facuta documentatie  cadastrala,  dar sa trebuie sa explice cei din cadrul  Compartimentului cadastru  . 

     Domnul Stefanuti Daniel, sef Serviciu cadastru spune ca este o suprafata mare de teren in acea zona , in care s-au dat si titluri de proprietate care nu sunt inscrise in Cartea Funciara.Ca sa rezolvam problema se poate face o lucrare topografica pentru care sumele vor trebui prevazute  in buget. Acolo intr-adevăr, terenul la Cadastru este in intravilan. E o neconcordanta pentru ca lucrurile la Bucuresti se misca mai incet. In baza lucrarii se inscrie in Cartea Funciara.

       Domnul Dascalu Valentin spune ca pentru a se face o lucrare cadastrala trebuie să se dea o hotarare.

      Domnisoara Plesa Andra intreaba pe domnul Stefanuti Daniel, daca se poate sau nu aproba ?

      Domnul Stefanuti Daniel spune ca trebuie data o hotarare de consiliu local pe care sa o ducem la Cartea Funciara, pentru a trece terenul de pe Statul Roman in proprietatea municipiul Caransebes.

      Doamna Secretar mentioneaza ca nu se poate aproba dezmembrarea terenului acum, fiind pe Statul Roman, ci doar dupa inscrierea pe municipiu, apoi ulterior dupa ce este inscris, se va putea dezmembra.

     Doamna Ponetchi Maria spune ca atunci, proiectul nu este bine formulat.

         Domnisoara Plesa Andra spune ca daca nu este bine formulat, sa se formuleze amendament.

        Domnul Bogdea Constantin Florin propune sa se supuna la vot doar inscrierea terenului de la Statul Roman in proprietatea privata a municipiului Caransebes.

      Se supune la vot propunerea domnului Bogdea Constantin conform amendamentului adus  și    se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

     Punctul 16.-  Proiect de hotarare privind aprobarea prelungirii termenului de valabilitate a Planului Urbanistic General al municipiului Caransebes aprobat prin HCL nr. 61/29.03.2000 cu modificarile ulterioare, pana la aprobarea documentatiei de urbanism ,, Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Caransebes", dar nu mai tarziu de data de 31.12.2023, conform OUG nr.51/2018.

  Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

      Punctul 17.-  Proiect de hotarare privind aprobare PUD –,, Corp  C3 in regim Parter, cu destinatia de birouri, strada Calea Timisoarei, nr.3D, Caransebes ” amplasat in Caransebes, strada Calea Timisoarei, nr.3D ,  proiect intocmit de catre  SC CUB -ART SRL Timisoara.

  Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

     Punctul 18.-  Proiect de hotarare privind aprobare PUZ –,, Lotizare si  extindere  zona de locuinte - strada Traian Doda ” amplasat in Caransebes, strada Traian Doda f.nr,  proiect intocmit de catre  SC 3D PROIECT ZENCONCEPT SRL.  

  Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

     Punctul 19.-  Proiect de hotarare privind  modificarea si completarea HCL  nr.91/28.03.2008 cu modificarile si completarile ulterioare  pentru aprobarea Regulamentului de organizare si desfasurare a activitatii de transport in regim de taxi si de inchiriere pe raza municipiului Caransebes.      

  Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

    Punctul 20.-  Proiect de hotarare privind aprobarea  rețelei  școlare  a unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular pentru anul școlar 2019-2020, în municipiul Caransebeș.

  Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

    Punctul 21.-  Proiect de hotarare privind Strategia de dezvoltare a seriviciilor sociale la nivelul municipiului Caransebes, judetul Caras-Severin pentru perioada 2019-2024.

  Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

     Punctul 22.-  Proiect de hotarare privind modificarea si completarea HCL nr.306/29.12.2017 si  HCL nr.171/28.07.2017 privind salariile de baza pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate si permanent al Primarului municipiului Caransebes, precum si a institutiilor si serviciilor subordonate Consiliului Local Caransebes.

    Domnul Bogdea Constantin Florin întreaba dacă măririle salariale s-au realizat doar pentru personalul din conducere sau și pentru cel de execuție. De ce nu s-a majorat salariul cu același procent și pentru personalul de execuție?

     Doamna Ladariu Ana spune ca nu este vorba de procent, este vorba de înmulțirea coeficienților care au fost  votati în iulie 2017 și acum se înmulțesc cu minimum pe economie.   Deci 2080 de lei, cât avem garantat ca minim, se înmulțește cu coeficientul care a fost stabilit prin hotărârea de Consiliu Local.

     Domnul Dascalu Valentin spune ca  atunci s-au prezentat niște coeficienți pe care i-am aprobat, de atunci s-au făcut diferențierile, acum doar aprobămam celasi lucru cu alt minim pe economie.

     Domnisoara Plesa Andra Sabrina intreaba de ce trebuie dat hotarare de Consiliu Local?

   Domnul Bogdea Constantin Florin spune ca nu e normal ca funcționarii cu statut de personal de execuție să nu aibă salariul majorat corespunzător pentru că în 2017 s-au prezentat niște coeficienți.

         Domnul Primar  retrage proiectul de pe ordinea de zi.

     Punctul 23.-  Proiect de hotarare privind  efectuarea în anul 2019 a celor 25 de zile de concediu de odihna ramase neefectuate, pentru Primarul municipiului Caransebes și a celor 12 zile  de zile de concediu de odihna ramase neefectuate, pentru Viceprimarul municipiului Caransebes.

  Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

 

             Punctul 1 peste ordinea de zi. -  Proiect de hotarare privind  aprobarea  proiectul cu titlul Servicii publice performante furnizate cetatenilor din Municipiul Caransebes”, avand cod SMIS 128739, prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPACITATE ADMINISTRATIVĂ - Cererea de proiecte POCA/471/2/1/ CP 12/2018 pentru regiuni mai putin dezvoltate.

            Se supune la vot proiectul de hotărâre și se aproba în unanimitate de voturi din cei prezenti.

      Punctul 24. Intrebari.Interpelari. 

      Domnul Bogdea intreaba de ce nu a primit situatia care a cerut o cu privire la terenurile acordate investitorilor si roaga sa i fie prezentata situatia pana la sedinta urmatoare.

       Punctul 25.- Diverse.      

 D-na Savu proprietara a unui imobil situat in strada Sesu Rosu,  multumeste domnului Administrator Public si domnului Stefan Ion pentru interventia facuta  si cere ajutorul Primariei sa se intervina impreuna cu AQUACARAS pentru a se rezolva problema canalizarii.

      D-na Savu spune ca a fost atat la notari publici, cat si la OCPI Resita care de fiecare data au trimis-o la Primarie la Biroul de Cadastru pentru  a rezolva situatia . Prin Hotarare de Guvern  imobilele au fost transmise in proprietatea Primariei Caransebes, trebuie sa se faca o documentatie si sa se mearga cu ea la CF.

      Domnul Primar spune ca a aflat despre aceasta situatie anul trecut.

      D-na Savu spune ca cea mai grava problema este canalizarea.

     Domnul Primar spune ca luni la ora 12.00. se va prezenta impreuna cu domnul Isac Daniel pentru a analiza posibilitatea unei lucrari.           

     I se da cuvantul domnului  Matei Dumitru  care spune ca  a auzit ca domnul Meneger Dena a primit un apartament de serviciu la care a renuntat pentru ca nu era mobilat.

    Roaga sa se intervina pe strada Ciprian Porumbescu pentru reparatii si ca pe strada domnului Primar s-a facut o interventie pentru un liberal, la canalizare. Totodata cere  sa nu se desfiinteze echipa de fotbal a orasului.

    Domnul Primar spune ca vrea sa infiinteze un Club Sportiv Municipal care sa cuprinda mai multe sectii (fotbal, judo,lupte, volei etc).    

           Domnului Kolar Lajos, președintele Asociatiei de propietari nr.4 prezintta  din nou  problema apei și a canalizarii din zona Cazarmii. S-a facut un pas inainte in anul 2017 cu ajutorul domnului Viceprimar dar de atunci nimic. Roaga sa se intervina la AQUACARAS  pentru a rezolva aceasta problema .         

            Dl. Primar spune ca se vor prezenta pentru analizarea situatiei in data de 4 martie 2019 impreuna cu domnul director Isac Daniel  de la AQUACARAS CARANSEBES.

                Domnul Bogdea Constantin Florin spune ca a initiat un proiect cu o firma de la Timisoara pentru Parc Didactic destinat Activitatilor Practice iar pentru fiecare elev se primeste 7.700 de euro. Are un memoriu justificativ si o nota de fundamentare.  Prima etapa este pregatirea documentatiei tehnice pentru concursul de proiecte trebuie avizata de presedintele Consiliului Local. Spune ca va lasa documentele urmand ca intr-o sedinta viitoare sa avizam aceasta chestiune, Costa maxim 4000 de euro, sa gasim o solutie de la bugetul local sa prindem etapa intai. În acest moment este prioritară retehnologizarea laboratoarelor și atelierelor cu masini, utilaje și scule, echipamente IT și soft-uri, mobilier de ultima generatie, adaptate activităților economice actuale. Investiția o dorim a se derula în paralel cu un alt proiect, astfel că liceul poate deveni un centru de pregătire educatională și profesională, conform noilor standarde impuse de Ministerul Educației Naționale și Uniunea Europeană.

          Totodata solicita sprijin prin serviciul SPIR, pentru refacerea acoperisului si pentru gresia si faianta de la cantina.

   

               Domnul Todorescu Lazar multumeşte colegilor consilieri pentru prezenţă, apoi declară închise lucrările şedinţei. Şedinţa a fost publică drept pentru care s-a încheiat prezentul proces -verbal într-un singur exemplar. 

 

                                                PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ,

                                               L.S. Consilier Todorescu Lazar

 

                                                                                                                                                                                                                                                          

                                                                                                        CONTRASEMNEAZĂ

                                                                                             SECRETARUL MUNICIPIULUI       

                                                                                                           CARANSEBEŞ           

                

                                                                                                                      Ana  Bratu

 

                                       

                                                          ÎNTOCMIT, 

 

                                                   Vetuta Dumbrava

 

 

 

A.B./V.D.

            Exp.1.